Acupunctuur

In mijn praktijk wordt er m.n. gewerkt vanuit de Japanse acupunctuur. De Chinese acupunctuur blijft voor een deel gehandhaafd o.a. bij de zwangerschap. De reden hiervoor is dat er bij de Japanse stroming meer gebruik wordt gemaakt van drukpunten en de meeste drukpunten worden tijdens de zwangerschap vermeden.

Japanse Acupunctuur: deze stijl waarin ik ben opgeleid is afkomstig van de Japanse acupuncturiste Kiiko Matsumoto (leerling van Mr. Nagano, de grondlegger van deze stijl). Dit is een meer interactieve stijl van acupunctuur waarbij diagnostische drukpunten worden gebruikt om inzicht te krijgen in de gezondheidsklachten. Dit geeft informatie over systemen in het lichaam zoals bijv. het immuunsysteem of de werking van het zenuwstelsel, maar gaat ook verder dan bijvoorbeeld een “diagnose hoofdpijn” omdat dit op zich nog niets zegt over de oorsprong en dus feitelijk ook geen diagnose is. Door de systemen van de verstoringen op te sporen kan er een doelgericht behandelplan worden opgezet.

Deze methode geeft mij mogelijkheden om heel breed te kunnen werken en blijkt voor mij ook beter meetbaar te zijn qua effectiviteit. Een van de voordelen van deze stijl is dat de naalden nog dunner zijn en dit is comfortabeler. In het najaar van 2013 heb ik een speciale nascholing in deze speciale technieken gevolgd bij Andy Harrop, een van de leerlingen van Kiiko Matsumoto aan de TCMA-Postgraduate. In april 2014 heb ik een seminar  gevolgd bij Kiiko Matsumoto in Londen waar een aantal nieuwe inzichten zijn behandeld. In 2015  heb ik nog een speciale nascholing gynaecologie gevolgd bij Andy Harrop. In datzelfde jaar en in 2016 heb ik de nascholingen bij Kiiko Matsumoto zelf gevolgd.

Wat voel ik?. Een injectienaald is hol en maakt een gaatje in de huid en daardoor gevoeliger dan een acupunctuurnaald. Deze is zeer dun (0.18 -0.16 – 0.14 mm) en massief en drukt feitelijk de huid wat uit elkaar bij het inzetten.  Het gevoel wat de mensen in de praktijk omschrijven is uiteenlopend: dof, zwaar of tintelend. Voor diegene die tegen het inzetten opziet of naaldangst heeft zijn er methoden om dit te vergemakkelijken waardoor men er vrijwel niets van voelt.

Acupunctuur bij kinderen?. Soms wordt er al bij  baby’s in hun eerste maanden een naaldje gezet.  In tegenstelling tot volwassenen is het aantal naaldjes altijd minder (maximaal 4 ) en de tijdsduur is bijv. bij zeer jonge kinderen tot 4 jaar niet langer dan zetten en eruit halen.  Pas vanaf het 14e jaar is de tijdsduur gelijk aan de volwassenen. In de tussenliggende leeftijden wordt dit zeer langzaam opgebouwd.                                 Voor welke klachten kan ik met kinderen terecht?. Dat is uiteenlopend van darmklachten (het meest voorkomend is obstipatie) tot eczeem, bedplassen, terugkerende oorontstekingen, angsten, hyperactiviteit enz.. Bij bepaalde klachten is het van belang om ook de huisarts te consulteren. In voorkomende gevallen zal dit ter sprake komen.

Acupunctuur in de praktijk. Onderstaande link laat een boeiende documentaire zien van de hedendaagse acupunctuur in China. Het geeft een beeld van de bovengenoemde diagnosevormen en de toepassingen van acupunctuur bijv. in het ziekenhuis, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Verder worden er o.a. beelden getoond waarin de reactie van acupunctuur op het pijngebied in de hersenen op wetenschappelijke wijze onderzocht wordt.

Attentie: in de eerste minuut en bij min. 20.00 is er een open hart operatie te zien wat voor sommige mensen indringend kan zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=_vRh0r0yRBg